Ήθελα πολύ να διαβάσω το βιβλίο «Τα παιδιά δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!» της parenting guru Sarah Ockwell-Smith, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, με την ελπίδα ότι θα μου δώσει απαντήσεις στα blind spots μου, αυτά τα τυφλά σημεία στο ρόλο της γονεϊκότητας που είναι εκεί αλλά εγώ δεν τα βλέπω.

Υπάρχει εναλλακτική λύση στην τιμωρία; Οι γονείς πρέπει να βάζουν όρια ή να χαρίζουν μόνο αγκαλιές;

Και τότε, συνέβη κάτι ακόμη καλύτερο: το βιβλίο μου χάρισε ένα όνομα για τον τρόπο που μεγαλώνω τα παιδιά μου: την ήπια πειθαρχεία. Έπεσε σε όλα μέσα!

Σταχυολογώ μερικά από τα αγαπημένα μου σημεία:

  • Αν πείτε κάτι στο παιδί ένα εκατομμύριο φορές κι εκείνο ακόμη δεν καταλαβαίνει, τότε δεν είναι το παιδί που αργεί να μάθει.
  • Το μυστικό για τη συναισθηματική ευφυΐα είναι να ξέρουμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά. Αυτό που έχει σημασία είναι πως τα διαχειριζόμαστε.
  • Το παιχνίδι δεν είναι χάσιμο χρόνου ή κάτι που γίνεται όταν τα «σημαντικά πράγματα» έχουν τελειώσει. Είναι σημαντικό.
  • Επομένως, για να αναπτυχθεί πλήρως ο εγκέφαλος ενός παιδιού, χρειάζεται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, μια ποικιλία από εμπειρίες που το εμπλουτίζουν, και αγάπη.
  • Τα παιδιά δεν μαθαίνουν στ’ αλήθεια τίποτα όταν πειθαρχούνται με ανταμοιβές. Απλώς συμμορφώνονται γιατί θέλουν αυτό που προσφέρεται.
  • Πως θα νιώθατε αν ήσασταν απορροφημένοι από ένα βιβλίο, μια συζήτηση ή από κάτι που νιώθατε πως είναι σημαντικό, και ο σύντροφός σας απαιτούσε να τον προσέξετε και να συνεργαστείτε μαζί του εκείνη τη στιγμή;
  • Όσο περισσότερο βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά μας, τόσο περισσότερο τους φερόμαστε ασυνείδητα με τρόπους που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί αυτή η συμπεριφορά.

Ενώ τα πρώτα τρία κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην μελέτη της συμπεριφοράς και της μάθησης, και το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στα λάθη των συνηθισμένων πρακτικών πειθαρχίας, το υπόλοιπο βιβλίο αντιμετωπίζει, σε μεμονωμένα κεφάλαια, κοινούς γονεϊκούς προβληματισμούς.

Ο κανόνας του 70/30

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για την ανατροφή των παιδιών είναι και ο κανόνας του 70/30: να προσπαθούμε να είμαστε όσο καλύτεροι γονείς μπορούμε το 70% του χρόνου και να μην ανησυχούμε ιδιαίτερα για το υπόλοιπο 30%.

Νομίζω ότι οι γονείς που λειτουργούν ήδη με τη φιλοσοφία του attachement parenting θα οικειοποιηθούν πολύ εύκολα τις συμβουλές της Sarah Ockwell-Smith. Όσο πιο καλά κατανοούμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας, τόσα περισσότερα εργαλεία θα έχουμε για να περάσουμε ευχάριστα και εποικοδομητικά τον χρόνο μας μαζί τους.

Το «Τα παιδιά δεν θέλουν τhttp://mikk.ro/Cd02ιμωρία, αγάπη θέλουν!» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το δείτε εδώ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: