Οι μύθοι του Αισώπου, διαχρονικό storytelling

Αν σας έλεγα να διαλέξετε ένα βιβλίο για δώρο σε ένα νεογέννητο, ποιο θα διαλέγατε; Ποιο βιβλίο είναι διαχρονικό, γράφτηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια, έχει ενώσει με γέφυρα γενιές και γενιές και θα έχει πάντα περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του;

Οι Μύθοι του Αισώπου, φυσικά!

Οι Μύθοι του Αισώπου ήταν ένα από τα πρώτα βιβλία που τυπώθηκαν ανά τον κόσμο μετά την εφεύρεση της τυπογραφίας. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν ως «ηθικοί» οδηγοί την περίοδο της Αναγέννησης και αργότερα εισήχθησαν στην εκπαίδευση και αγαπήθηκαν από τα παιδιά. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές των μύθων αφού κατά τη διάρκεια των χρόνων διασκευάστηκαν από πολλούς συγγραφείς, πρόκειται για ένα πλούσιο υλικό που ερμηνεύει μέχρι σήμερα την πραγματικότητα.

Πάντως, αν μη τι άλλο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Αίσωπος ήταν πολύ δυνατός στο storytelling, αφού κατάφερε να περάσει εύστοχα τα μηνύματά του από τον 6ο αιώνα π.Χ έως και σήμερα.

Πρόσφατα, μια νέα έκδοση των Μύθων του Αισώπου έφτασε στα χέρια μου από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο βιβλίο σε μεγάλο μέγεθος με αυτό το σκληρό αλλά συγχρόνως εύκαμπτο εξώφυλλο. Η εικόνα που απεικονίζει τα προβατάκια που τραβούν την ανηφόρα, χωρίς να γνωρίζουν ότι ένας λύκος παραμονεύει στην κορυφή έρχεται από τον μύθο «Οι λύκοι και τα πρόβατα» που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο.

Η εικονογράφηση της Manuela Adreani είναι τόσο εντυπωσιακή, που θα τραβήξει το βλέμμα από την πρώτη στιγμή. Απλές, λιτές φόρμες για αγαπημένα ζώα που μιλούν και χρώματα που ξεκουράζουν τα μάτια και αφήνουν τη φαντασία ελεύθερη. Οι κλασικές ιστορίες είναι εδώ αλλά και άλλες που πραγματικά δεν γνώριζα.

Η απόδοση των μύθων είναι σε απλή γλώσσα και οι ιστορίες είναι συνοπτικές και λιτές αφού δεν ξεπερνούν, συνήθως, τη μία παράγραφο. Αυτή η συντομία των μύθων είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα  του βιβλίου, αφού καθιστά την ανάγνωση πολύ ελκυστική για τους μικρούς αναγνώστες. Μάλιστα, κάθε μύθος συνοδεύεται και από ένα επιμύθιο, μια σύντομη φράση που, κλείνοντας τη διήγηση, συμπυκνώνει το διδακτικό της περιεχόμενο.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Το παραπάνω κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο προσωπικό μου blog www.mikrospitistolivadi.wordpress.com στις 2 Μαΐου 2018.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: