Έχεις μπει ποτέ στα παπούτσια των άλλων; Τα έχεις φορέσει; Έχεις βάλει τη φαντασία σου να δουλέψει για να καταλάβεις γιατί οι σόλες είναι φθαρμένες, γιατί τα κορδόνια γυαλίζουν από καθαριότητα, για ποιο λόγο τσαλακώνουν λίγο στο πίσω μέρος; Ακολούθα την Ματού, την ηρωίδα του βιβλίου «Τα παπούτσια των άλλων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Μια προ ετών έρευνα που παρουσιάστηκε στη The Wall Street Journal αναφέρει ότι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει ούτως ή άλλως, μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ενσυναισθητικοί.

Όμως «Τα παπούτσια των άλλων» της Άλκηστης Χαλικιά απογειώνει το κλασικό τέχνασμα βιβλίων που διδάσκουν ενσυναίσθηση: το να μπεις στη θέση του άλλου δεν σημαίνει μόνο να συμπάσχεις με το πρόβλημά του. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν δυσκολίες και άσχημες στιγμές. Το να μπεις στη θέση του και να τον καταλάβεις, να δεις μέσα από τα μάτια του τον κόσμο και να κατανοήσεις τη συμπεριφορά του, αυτό είναι η πραγματική ενσυναίσθηση και αποδοχή καθετί διαφορετικού.

Η Ματού κατάφερε να κατανοήσει την κουρασμένη της μαμά που ακύρωσε τη βόλτα στα μαγαζιά, μόνο αφού είχε κάνει «εξάσκηση» ενσυναίσθησης, φορώντας τα παπούτσια των άλλων έξω από το τζαμί. Με το μυαλό της είχε φτιάξει αμέτρητες ιστορίες για τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Και είναι τεράστια η δύναμη της σοφής ιδιωματικής έκφρασης «put yourself in someone’s shoes«, που τόσο περίτεχνα χρησιμοποίησε η συγγραφέας για να ξεδιπλώσει την ιστορία της.

Bits and pieces

Στο βιβλίο δεν υπάρχει επεξήγηση για το τι είναι το τζαμί και για ποιο λόγο οι άνθρωποι αφήνουν τα παπούτσια τους απ’ έξω. Όμως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει από αυτό το σημείο.

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα προάστιο του Παρισιού. Η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου με τεχνική mixed media καταγράφει τη διάθεση και την αίσθηση της μαγικής αυτής πόλης.

Η εικονογράφηση χαρίζει στα παιδιά και μια δεύτερη «ανάγνωση». Εμείς αναζητήσαμε παρισινά μνημεία, διαλέξαμε παπούτσια, διαβάσαμε γαλλικές πινακίδες και αναγνωρίσαμε σπουδαίους ζωγραφικούς πίνακες στο ντεκόρ.

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Ίκαρος για την παραχώρηση του βιβλίου.

Τα παπούτσια των άλλων, Άλκηστη Χαλικιά, Εκδόσεις Ίκαρος

Μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο εδώ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: