Τι σας τραβάει αρχικά σε ένα βιβλίο; Το εξώφυλλο, ο τίτλος, λίγα καλά λόγια που διαβάσατε κάπου, ένα ποστ στο instagram; Για εμένα προσωπικά, υπάρχουν διάφοροι και διαφορετικοί λόγοι κάθε φορά που με κάνουν να πλησιάσω ένα βιβλίο και να του δώσω λίγο από τον χρόνο μου. Είναι πολύτιμος ο χρόνος μας, αλλά και τα βιβλία είναι πολύτιμα, όποια γεύση κι αν μας αφήσουν στην τελευταία σελίδα, γλυκιά, πικρή, ανάστατη.

Έτσι και με τον Μεγάλο Αδερφό, κράτησα ως χρυσή εγγύηση τις εκδόσεις Ίκαρος, που επιλέγουν πάντα προσεκτικά τα διαμαντάκια που θα θέσουν σε κυκλοφορία. Μετά, μεγάλο ρόλο έπαιξε το μέρος που διαδραματίζεται η ιστορία: το Παρίσι, το λατρεμένο Παρίσι στο οποίο έχω περπατήσει ως παιδί και ως ερωτευμένη αλλά όχι ως μητέρα. Και στη συνέχεια, η τόσο επίκαιρη ιστορία μιας οικογένειας με καταγωγή την Συρία που ζει στην γαλλική πρωτεύουσα: που ποτέ δεν είχα σκεφτεί να μπω στη θέση τους και να φανταστώ τον τρόπο που σκέφτονται.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο μεγάλος αδερφός είναι οδηγός ταξί, κλεισμένος έντεκα ώρες την ημέρα στην «καμπίνα» του. Μόνιμα συνδεδεμένος στο ραδιόφωνο, ντρέπεται για τη ζωή του και τον κόσμο που ανοίγεται από την άλλη μεριά του παρμπρίζ. Ο μικρός αδερφός του βρίσκεται στη Συρία για ιδεολογικούς λόγους κι εδώ και αρκετούς μήνες εργάζεται ως νοσηλευτής σε μια μουσουλμανική ανθρωπιστική οργάνωση, χωρίς να δίνει κανένα σημάδι ζωής.

Αυτή η ατέρμονη σιωπή βασανίζει τον πατέρα και τον αδερφό του και τους κάνει ν’ αναρωτιούνται για τα πραγματικά κίνητρα της φυγής του. Όταν ο μικρός αδερφός επιστρέφει, είναι πλέον αλλαγμένος.

Σ’ αυτό το εντυπωσιακό πρώτο του μυθιστόρημα, ο Mahir Guven εναλλάσσει το ιδιαίτερο χιούμορ με το βάρος που διαμορφώνεται από το ζήτημα της τρομοκρατίας. Εξερευνά τον γεμάτο μοναξιά κόσμο των οδηγών ταξί που αγωνίζονται για την καθημερινή επιβίωση. Δεν ξεχνά όσους έφυγαν στη Συρία για να κάνουν την τζιχάντ: τη στρατολόγηση, τις μάχες, αλλά και την ανέφικτη επιστροφή στη Γαλλία. Ξεπροβάλλει έτσι η οδυνηρή ιστορία μιας γαλλοσυριακής οικογένειας που προσπαθεί να χωρέσει σε μια κοινωνία όπου δεν της προσφέρονται παρά μόνο οι ελάχιστες ευκαιρίες.

Η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ των δύο αδερφών, η ατμόσφαιρα είναι έντονη και μια λάθος λέξη μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ανησυχούσα πολύ ενώ προχωρούσα βαθύτερα στην ιστορία για το αν τα αδέρφια και η οικογένειά τους θα επιβίωνε και είμαι σίγουρη ότι το τέλος θα δίχασε το κοινό. Προσωπικά, μου ταίριαξε πολύ και είναι ένα βιβλίο που ανεπιφύλακτα σας συστήνω να διαβάσετε.

Η «φωνή» του μεγάλου αδερφού, ανώνυμου μέχρι την τελευταία σελίδα, είναι η απόδειξη ότι καμιά φορά πρέπει να στρεφόμαστε στη λογοτεχνία για να καταλάβουμε τον κόσμο μας.

Ο Μεγάλος Αδερφός βραβεύτηκε με το Βραβείο Goncourt πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2018, το Βραβείο Regine Deforges πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2018 και το Βραβείο Premiere 2018.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: