μοντεσσοριανά παιχνίδια
μοντεσσοριανά παιχνίδια
Μοντεσσοριανά παιχνίδια

Είναι σίγουρο ότι η αγορά των ξύλινων παιχνιδιών έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια. Τα παιχνίδια που αναζητούν οι γονείς θα πρέπει να είναι ασφαλή, με μεγάλη αντοχή και με μέλλον, έτσι ώστε να περάσουν και στην επόμενη γενιά. Έτσι, στα γλυκύτατα μαγαζάκια στο Etsy, ανακάλυψα ολοκαίνουριες εκδοχές με μοντεσσοριανά εκπαιδευτικά παιχνίδια που συνδυάζουν τη διασκέδαση με τη μάθηση.

Τι κάνει, όμως, ένα παιχνίδι μοντεσσοριανό;

  1. Τα μοντεσσοριανά παιχνίδια είναι απλά

Μιλώντας εκ πείρας, έχω να πω ότι τα καλύτερα παιχνίδια είναι απλά. Τα παιδιά κάνουν ήδη μεγάλη προσπάθεια να κατανοήσουν τον άγριο, υπέροχο κόσμο στον οποίο ζουν. Μαθαίνουν πιο εύκολα όταν τους δίνουμε οργανωμένες πληροφορίες. Για παράδειγμα, ένα παζλ με ένα τρίγωνο, έναν κύκλο και ένα τετράγωνο σε τρία διαφορετικά χρώματα δίνει στο παιδί τις βασικές πληροφορίες για τα σχήματα και τις βασικές γεωμετρικές δομές.

2. Τα μοντεσσοριανά παιχνίδια βασίζονται στην πραγματικότητα

Πριν από την ηλικία των έξι ετών, ο εγκέφαλος του παιδιού δεν μπορεί να διακρίνει εύκολα μεταξύ της φαντασίας και της πραγματικότητας. Προκειμένου να αναπτύξει τη φαντασία και μια ασφαλή σχέση με τον κόσμο, θα πρέπει πρώτα να μάθουν πως ακριβώς είναι ο κόσμος. Διαβάστε βιβλία για πραγματικά πράγματα: τίγρεις στο τροπικό δάσος, όχι τίγρεις που οδηγούν λεωφορεία. Δώστε του παιχνίδια με πραγματικές αντιδράσεις: μια μπάλα που πέφτει σε μια τρύπα και κυλά κάτω από μια ράμπα, ένα παιχνίδι που βγάζει γνωστούς ήχους.

3. Τα μοντεσσοριανά παιχνίδια φτιάχνονται από φυσικά υλικά

Επιλέξτε παιχνίδια από φυσικά υλικά, όσο πιο συχνά γίνεται. Μια κουδουνίστρα από ξύλο ή μέταλλο θα δώσει σε ένα μωρό περισσότερες πληροφορίες για τον κόσμο του από μια από πλαστικό. Το μέταλλο είναι δροσερό στην αρχή και μετά θερμαίνεται από την αφή. Το ξύλο παρέχει μια ποικιλία υφών. Έχουν και τα δύο «ενδιαφέρουσες» γεύσεις. Το πλαστικό, όμως, δεν έχει εναλλαγές στην θερμοκρασία, ούτε γεύση στο στόμα.

4. Τα μοντεσσοριανά παιχνίδια είναι λειτουργικά και εποικοδομητικά

Όλα τα παιχνίδια που δίνουμε στα παιδιά μας θα πρέπει να απαιτούν την συμμετοχή τους για δράση. Τα καλύτερη παιχνίδια επιτρέπουν την εξερεύνηση, τις αποφάσεις και τις νέες ιδέες. Τα παιδιά δεν είναι παθητικά στη διασκέδαση, όπως θα ήταν ένας ενήλικας. Χειρίζονται, χτίζουν, αλληλεπιδρούν, μαθαίνοντας για τον κόσμο και τις δυνατότητές τους.

5. Τα μοντεσσοριανά παιχνίδια προσφέρουν περιορισμένες επιλογές παιχνιδιού

Κι αυτό είναι καλό! Δώστε στο παιδί περιορισμένες επιλογές όταν παίζει. Η ύπαρξη πολλών επιλογών είναι συντριπτική και απογοητευτική. Είναι πιο δύσκολο για αυτά να αποφασίσουν με τι θέλουν να παίξουν και είναι πιο δύσκολο να «κολλήσουν» με ένα παιχνίδι μόλις το επιλέξουν. Αντί να επικεντρώνονται στο παιχνίδι και να απολαμβάνουν πλήρως τον σκοπό και την αξία του, θα μετακινούνται από το ένα στο άλλο, δημιουργώντας ένα χάος. Ο αριθμός των παιχνιδιών θα αυξηθεί καθώς το παιδί μεγαλώνει, αλλά θα εξαρτάται πάντα από την ξεχωριστή του προσωπικότητα.

Με την πληθώρα των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιλέγουμε όμορφα παιχνίδια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών μας. Οι παραπάνω οδηγίες, ελπίζω, να βοηθήσουν όταν αποφασίζετε για αγορές παιχνιδιών γενικότερα.

Τα μοντεσσοριανά παιχνίδια στο Mini Market Greece

Πάμε να τα δούμε ένα ένα, με λεπτομέρειες και links για αγορά.

Φανταστικοί ξύλινοι δίσκοι με γράμματα, μια εξαιρετική βοήθεια για την πρώτη επαφή με το αγγλικό αλφάβητο. Το παιχνίδι βοηθά στην αναγνώριση των γραμμάτων αλλά και στην γραφή και την ανάγνωση. Όλοι οι δίσκοι είναι κατασκευασμένοι από μασίφ ξύλο και είναι διπλής όψης: στη μία πλευρά του δίσκου υπάρχει το κεφαλαίο γράμμα ενώ στην άλλη πλευρά το αντίστοιχο πεζό. Τα γράμματα είναι χαραγμένα στην ξύλινη επιφάνεια και για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Θα τα βρείτε εδώ.

Αυτή είναι μια εναλλακτική έκδοση του αρχικού Montessori Spindle Box και βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια των αριθμών. Είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά και είναι ιδανικό για τα μικρά χεράκια. Θα το βρείτε εδώ.

μοντεσσοριανά παιχνίδια

Ένα ξύλινο μαθηματικό επιτραπέζιο παιχνίδι για παιδιά για να μάθουν τους αριθμούς και τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης έως το 20. Ο πίνακας είναι δυο όψεων και η συσκευασία περιλαμβάνει 10 κάρτες και 20 τσόχινες μπάλες. Θα το βρείτε εδώ.

Μοντεσσοριανά παιχνίδια

Ένα υπέροχο σετ με ξύλινους κύκλους: από τη μία πλευρά υπάρχουν οι αριθμοί και από την άλλη πλευρά ο αντίστοιχος αριθμός αστεριών. Περιλαμβάνει επίσης τα σύμβολα της πρόσθεσης, της αφαίρεσης, του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης, της ισότητας και της σύγκρισης (μεγαλύτερο>μικρότερο). Οι ξύλινοι κύκλοι είναι κατασκευασμένοι από σημύδα και επεξεργασμένοι με φυσικό λιναρόσπορο. Έρχονται σε μια ωραία λινή τσάντα ή τσάντα από οργάντζα. Θα το βρείτε εδώ.

Μοντεσσοριανά παιχνίδια

Αυτό το καταπληκτικό παιχνίδι με το αγγλικό αλφάβητο έχει σκοπό να κάνει τα παιδιά να μάθουν εύκολα γραφή και ανάγνωση. Είναι κατασκευασμένα από φυσικό ξύλο και βαμμένα σε κόκκινα και μπλε χρώματα. Η γραμματοσειρά αντιστοιχεί στον τύπο εκμάθησης Montessori. Στο βασικό σετ περιλαμβάνονται 155 γράμματα – 5 τεμάχια για κάθε φωνήεν (μπλε) και 10 τεμάχια για κάθε σύμφωνο γράμμα (κόκκινο). Μπορείτε, όμως, να διαλέξετε και άλλες παραλλαγές από το το drop down menu. Θα το βρείτε εδώ.

Το παιχνίδι αυτό αφορά την ανίχνευση του σχήματος των γραμμάτων, χάρη στις εσοχές στην επιφάνεια του ξύλου. Το χέρι οδηγείται κατά μήκος της χαραγμένης γραμμής είτε με ένα ξυλάκι ή με το δάκτυλο. Έτσι το παιδί, πέρα από τη διαδασκαλία της σωστής γραφής, αναπτύσσει τις κινητικές δεξιότητες, τον συντονισμό ματιών-χεριών και την ικανότητα συγκέντρωσης. Θα το βρείτε εδώ.

Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε e-shop συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι, εάν επιλέξετε να αγοράσετε το προϊόν που συνδέεται εδώ, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, θα κερδίσω μια μικρή προμήθεια. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίζετε με αυτόν τον τρόπο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: