Τι θα διαβάσουμε στο κλείσιμο αυτής της χρονιάς;
Το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Ομπάμα, ένα χαμένο αριστούργημα της αμερικάνικης λογοτεχνίας, το κλασικό best seller με απλές οικονομικές συμβουλές, ένα μυθιστόρημα για το πιο αινιγματικό ψάρι του κόσμου, το νέο βιβλίο του προσωπικά αγαπημένου μου Coe, το σαρκαστικό ημερολόγιο του Bob Studio για το τι μπορεί να πάει χειρότερα το 20201 και ένας πολύτιμος οδηγός Μοντεσσόρι για μικρά παιδιά.
Χαρίστε τα, διαβάστε τα, βάλτε τα στη λίστα Δεκεμβρίου.
Όλα τα links για άμεση αγορά στον τίτλο!
(να σημειώσω εδώ γιατί το έχω ανάγκη, ότι παρόλο που συνεργάζομαι με κάποιους εκδοτικούς οίκους, προτείνω εδώ μόνο τα βιβλία που, άσχετα αν έχω αγοράσει ή μου τα έχουν προσφέρει, θα με ενδιέφεραν πολύ να τα διαβάσω ή τα έχω διαβάσει ήδη και μου άρεσαν πολύ).

Γη της Επαγγελίας, του Barack Obama, εκδ. Athens Bookstore Publications: Η Γη της επαγγελίας είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά προσωπικό και ενδοσκοπικό – το στοίχημα ενός άνδρα με την ιστορία, την πίστη ενός ακτιβιστή που δοκιμαστικέ στην παγκόσμια σκηνή. Ο Ομπάμα μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την δύσκολη εξισορρόπηση μεταξύ της υποψηφιότητάς του στο προεδρικό αξίωμα ως Αφροαμερικανός, φέροντας τις προσδοκίες μιας γενιάς που αδημονούσε για «ελπίδα και αλλαγή», και τις ηθικές προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων οι οποίες είχαν μεγάλο αντίκτυπο. Ο Ομπάμα μιλάει, επίσης, ανοιχτά για τις δυνάμεις που του αντιτάχθηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για το πώς η διαβίωση στον Λευκό Οίκο επηρέασε τη σύζυγο και τις κόρες του, ενώ δεν διστάζει να αποκαλύψει τις αμφιβολίες και τις απογοητεύσεις του. Ωστόσο, δεν εγκατέλειψε ποτέ την πίστη του ότι εντός του μεγάλου, διαρκούς πειράματος που είναι η Αμερική, η δυνατότητα προόδου είναι πάντα εφικτή.
Ένας διαφορετικός τυμπανιστής, του William Mc Kelley, εκδ. Μεταίχμιο: Μια μέρα του 1957, στο Σάτον, μια μικρή πόλη μιας (επινοημένης) πολιτείας του αμερικάνικου Νότου ανάμεσα στον Μισισιπή και την Αλαμπάμα, ο νεαρός μαύρος αγρότης Τάκερ Κάλιμπαν ρίχνει αλάτι στα χωράφια του, σκοτώνει τα ζωντανά του, βάζει φωτιά στο σπίτι του, παίρνει τη γυναίκα και το παιδί του και φεύγει. Οι λευκοί της μικρής πόλης παρακολουθούν σαστισμένοι· τις επόμενες μέρες, το σάστισμά τους εντείνεται, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι μαύροι φοράνε τα κυριακάτικά τους, παίρνουν τα πολύτιμά τους και φεύγουν και εκείνοι. Μέσα από τα μάτια των λευκών πάντα αφηγητών βλέπουμε πώς εκείνοι ερμηνεύουν τη μαύρη ταυτότητα σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις, ανάγκες και επιθυμίες. Κάθε αφηγητής φωτίζει διαφορετικά τα γεγονότα, μέχρι το συγκλονιστικό τέλος του βιβλίου.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας, του George Clason, εκδ. Keybooks: Στο κλασικό bestseller Ο Πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα, που έχει χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο βιβλίο όλων των εποχών πάνω στον οικονομικό προγραμματισμό και την προσωπική οικονομική εξέλιξη, ο George S. Clason αποκαλύπτει τα μυστικά τους για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση του πλούτου. Μέσα από συναρπαστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές εμπόρους, τεχνίτες, αλλά και βοσκούς, θα μάθετε πώς να αποταμιεύσετε, να απαλλαγείτε από τα χρέη, να κάνετε τα έσοδά σας να παράγουν κι άλλα έσοδα, να προσελκύσετε την καλοτυχία, να επενδύσετε με σοφία και –πάνω απ’ όλα- να διασφαλίσετε την περιουσία σας για όλη σας τη ζωή. Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από πλειάδα αστάθμητων παραγόντων στον οικονομικό τομέα, Ο Πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα αποτελεί απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους αναζητούν διαχρονικές συμβουλές που θα τους καθοδηγήσουν με ασφάλεια και θα τους εμπνεύσουν στα μελλοντικά τους βήματα.
Το βιβλίο των χελιών, του Patrick Svensson, εκδ. Μεταίχμιο: Δεν μας θυμάμαι να μιλάμε για κάτι πέρα από τα χέλια και πώς να τα πιάσεις, εκεί κάτω στο ρέμα. Βασικά, δεν θυμάμαι να μιλάμε καθόλου. Ίσως επειδή ποτέ δεν μιλούσαμε. Έτσι ξεκινά Το βιβλίο των χελιών του Patrik Svensson, ένα βιβλίο για το ψάρεμα των χελιών, τη σχέση του συγγραφέα με τον πατέρα του, αλλά και ένα συναρπαστικό χρονικό της πολιτιστικής, μυθολογικής και επιστημονικής ζωής του χελιού, του πιο μυστηριώδους ψαριού στον κόσμο. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το χέλι, Anguilla Anguilla, ακόμα και σήμερα, και στην εποχή της επιστημονικής ανάπτυξης και της γνώσης, αυτή η αίσθηση του μυστηρίου μας συναρπάζει. Δεν ξέρουμε καν πώς φτάνουν ως τη θάλασσα των Σαργασσών όπου υποτίθεται ότι αναπαράγονται, και ουδείς ποτέ έχει δει χέλια να ζευγαρώνουν. Εξερευνώντας τα χέλια στη λογοτεχνία, την ιστορία της επιστήμης καθώς και στη σύγχρονη θαλάσσια βιολογία, βλέπουμε αυτό το παράξενο ζώο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Σε αυτή την εξερεύνηση, μαθαίνουμε επίσης για την ανθρώπινη μοίρα, τις απαρχές μας, το πεπρωμένο μας, τη ζωή και τον θάνατο, μέσα από μια γραφή που συνδυάζει απομνημονεύματα και φυσιολατρία στην καλύτερη εκδοχή τους. Ο συγγραφέας καταλήγει ότι «γράφοντας ένα βιβλίο για τα χέλια, μ’ ένα τρόπο γύρισα σπίτι».
Ο κύριος Γουάιλντερ κι εγώ, του Jonathan Coe, εκδ. Πόλις: Το μεθυστικό καλοκαίρι του 1977 μια αφελής κοπέλα, η Καλλιστώ, αναχωρεί από την Αθήνα για να γνωρίσει τον κόσμο. Μετά το ταξίδι της στην Αμερική, βρίσκεται αναπάντεχα σε ένα ελληνικό νησί που έχει μετατραπεί σε κινηματογραφικό σκηνικό. O Μπίλι Γουάιλντερ, διάσημος σκηνοθέτης του Χόλυγουντ, γυρίζει εκεί την ταινία του Fedora, και η Καλλιστώ προσλαμβάνεται ως βοηθός. Παρατηρεί συνεπαρμένη τον λαμπερό, πρωτόγνωρο για εκείνη τρόπο ζωής, βιώνοντας μια εμπειρία που θα τη σημαδέψει για πάντα. Ενώ η Καλλιστώ είναι ενθουσιασμένη με τη νέα της περιπέτεια, ο ίδιος ο Γουάιλντερ αντιλαμβάνεται ότι το άστρο του έχει μάλλον αρχίσει να σβήνει. Το Χόλυγουντ τον απορρίπτει, και μόλις που κατόρθωσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ταινία του, από τη Γερμανία. Η Καλλιστώ τον ακολουθεί στο Μόναχο για τα γυρίσματα των επόμενων σκηνών και τον συντροφεύει σε ένα ταξίδι αναμνήσεων που οδηγεί στον σκοτεινό πυρήνα της οικογενειακής του ιστορίας. Σε αυτό το μυθιστόρημα, που αποτελεί ταυτόχρονα τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης και ευαίσθητο πορτρέτο μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του αμερικανικού κινηματογράφου, ο Jonathan Coe στρέφει το βλέμμα του στην έννοια του χρόνου και στη σημασία της φήμης, στην οικογένεια και στην απατηλή σαγήνη της νοσταλγίας. Όταν ο κόσμος βαδίζει προς την αλλαγή, γαντζώνεσαι στην παλιά, αγαπημένη σου ζωή, ή αποφασίζεις ότι είναι ώρα να την αφήσεις πίσω;
Το Τέλος του Κόσμου, από το Bod Studio, Key Books: Τι μπορεί να πάει χειρότερα το 2021 από το 2020; Τι θα συμβεί αν πέσει το Internet; Πώς θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας η τεχνητή νοημοσύνη; Ποιος είναι ο Avozilla; Κι όταν σβήσει ο ήλιος; Γιατί θα μας διώξουν οι εξωγήινοι; Η απόσταση σκοτώνει τον έρωτα; Το Bob Studio βλέπει το μέλλον και παρουσιάζει το Τέλος του Κόσμου, ένα ημερολόγιο για το 2021, ύμνο στην αισιοδοξία και την πίστη στον άνθρωπο, προϊόν έμπνευσης και στοχασμού των ημερών της καραντίνας. Μετά από μια δύσκολη χρονιά για όλους, η ομάδα του Bob Studio προσπαθεί με χιούμορ κι ενσυναίσθηση να επαναπροσδιορίσει το εγώ και το εμείς. Στο τέλος… όλα θα πάνε καλά. Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος σε μια φανταστική (ή και όχι) καταστροφή που περιγράφεται με χιούμορ και ιδιαίτερη αισθητική, σε ένα συλλεκτικό design ημερολόγιο που ελπίζει να προβληματίσει δημιουργικά και να δώσει λίγη χαρά στον τοίχο σας. Η σωτηρία του κόσμου κρύβεται στα ψιλά γράμματα.
Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί (1-3 ετών), της Simone Davies, εκδ. Μεταίχμιο: Το βιβλίο δίνει στους γονείς πρακτικές συμβουλές, χρήσιμες λίστες και ιδέες εύκολα εφαρμόσιμες στο σπίτι, ώστε αξιοποιώντας τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι να μπορούν στο σπίτι και στο πλαίσιο της καθημερινής ρουτίνας και ενασχόλησης με το παιδί τους να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον. Ο στόχος του βιβλίου δεν είναι να μετατρέψουν οι γονείς το σπίτι τους σε σχολείο αλλά να καταλάβουν ότι η άσκηση των δεξιοτήτων ενός παιδιού δεν είναι θέμα χώρου. Κάθε ώρα και κάθε μέρος μπορεί να γίνει η αφορμή για να τα βοηθήσουμε να γίνουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα!