Μαθαίνω την ώρα: πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να «διαβάζει» το ρολόι

Το να μάθει ένα παιδί να «διαβάζει» την ώρα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι τους ενδιαφέρει η ώρα και αναγκάζονται να σας ρωτούν συνέχεια «Τι ώρα είναι;», τότε ήρθε ο καιρός να τους δείξετε πώς να διαβάζουν μόνα τους το ρολόι. Παρακάτω, συγκέντρωσα μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξασκηθείτε μαζί με τα παιδιά σας. Και στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε μερικές προτάσεις για αγορά με παιχνίδια και βιβλία που έχουν έξτρα ενδιαφέρον.

Photo by Lukas Blazek on Unsplash

Πότε μπορεί το παιδί μου να μάθει να διαβάζει το ρολόι;

Γνωρίζω από ιδία πείρα, ότι το να μάθεις σε ένα παιδί να διαβάζει την ώρα δεν είναι απαραίτητα εύκολο. Είναι όμως απαραίτητο γιατί αυτή η ιδιότητα θα το κάνει πιο ανεξάρτητο. Πώς θα ξέρετε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή; Μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις είναι το παιδί να γνωρίζει να μετρά από το 1 έως το 12 αλλά και να ξεχωρίζει τους αριθμούς αυτούς. Σε αυτό το ορόσημο δεν φτάνουν όλα τα παιδιά στον ίδιο χρόνο: άλλα το καταφέρνουν νωρίτερα και άλλα αργότερα, με μέσο όρο την ηλικία των 6-7 χρονών. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουν και μια σχετική κατανόηση του χρόνου. Διαβάστε τις συμβουλές και δοκιμάστε την εξάσκηση ακόμη και λίγο νωρίτερα από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Ένα ρολόι χειρός είναι το τέλειο δώρο για την έναρξη του σχολείου.

Φτιάξτε ένα χειροποίητο ρολόι

Ξεκινήστε τη διαδικασία εκμάθησης της ώρας με ένα μεγάλο χειροποίητο ρολόι το οποίο θα κατασκευάσετε μαζί με το παιδί. Θα ορίσετε τις ώρες και θα εξηγήσετε βήμα βήμα τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα ρολόι. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίτεχνο: ένα χαρτόνι, στυλό, ψαλίδι και μια πινέζα ή ένα διπλόκαρφο για τους δείκτες. Κόψτε το χαρτί στο σχήμα κύκλου και σχεδιάστε τους αριθμούς από το 1 έως το 12. Στο τέλος, προσαρμόστε τους δείκτες στο κέντρο, τον μεγάλο και τον μικρό και είστε έτοιμοι!

Αγοράστε ένα ρολόι εκμάθησης της ώρας

Αν δεν το έχετε με τις χειροτεχνίες, τότε μπορείτε να αγοράσετε ένα ρολόι εκμάθησης της ώρας. Τα ρολόγια αυτά είναι λειτουργικά, είναι, στην ουσία σαν παιχνίδια αλλά θα αποτελέσουν και όμορφες προσθήκες διακόσμησης στο παιδικό δωμάτιο.

Σε μορφή παζλ, αυτό το ξύλινο ρολόι εκμάθησης ώρας διατίθεται σε τρία διαφορετικά χρώματα και με τη δυνατότητα βάσης και προσωπικού μηνύματος στο πίσω μέρος.

Μοντεσοριανό ρολόι εκμάθησης της ώρας με δυνατότητα χάραξης μηνύματος.

 Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο μπορείτε να διδάξετε την ώρα στο παιδί σας είτε με τον αναλογικό τρόπο είτε με τον ψηφιακό.

Μάθετε την ώρα σε δύο βήματα

1. Η διαφορά μεταξύ μεγάλου και μικρού δείκτη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξηγήσετε είναι το τι σημαίνουν οι δύο δείκτες. Ο μεγάλος δείχνει την «ολόκληρη ώρα» ενώ το μικρό χέρι δείχνει το μέρος αυτής της ώρας – τα λεπτά. Είναι σημαντικό να αναφέρεστε στην ιδέα των 12 ωρών στην αρχή, για να μην μπερδευτούν τα παιδιά.

2. Μάθετε την μισή ώρα και το τέταρτο της ώρας

Όταν το παιδί έχει κατανοήσει την ώρα «ακριβώς»», τότε μπορείτε να συνεχίσετε. Τοποθετήστε π.χ. τον μεγάλο δείκτη στο 2 και αφήστε τον μικρό δείκτη στο 6. Έτσι θα εξηγήσετε ότι είναι και μισή όταν ο μικρός δείκτης είναι πάντα στο 6. Το ίδιο και για το «και τέταρτο» και «πάρα τέταρτο», πρώτα δείχνετε τον δείκτη στο 9 ή στο 3 και μετά τον δείκτη στην «ολόκληρη» ώρα. Με την προσθήκη «και» ή «παρά», το παιδί σας θα μάθει και το τέταρτο της ώρας.

Μόλις το παιδί κατανοήσει όλα αυτά, αφήστε το να ρυθμίσει το ρολόι και να διαβάζει μόνο του την ώρα. Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες εξάσκησης και ίσως χρειαστεί να ενδυναμώσετε το ενδιαφέρον όταν αυτό χαθεί. Όταν έχετε την αίσθηση ότι το παιδί σας καταλαβαίνει πολύ καλά την ώρα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να του μιλάτε για τα λεπτά. Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να μπορεί να μετράει έως το 60!

Μαθαίνοντας την ώρα με βιβλία

Φυσικά και τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν στην εκμάθηση της ώρας και μάλιστα με ακόμη πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

  1. Έλα να μάθουμε την ώρα // 2. Τι ώρα είναι; // 3. Μαθαίνω την ώρα // 4. Μαθαίνω την ώρα με τον λύκο Ζαχαρία

Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε e-shop συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι, εάν επιλέξετε να αγοράσετε το προϊόν που συνδέεται εδώ, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, θα κερδίσω μια μικρή προμήθεια. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίζετε με αυτόν τον τρόπο.

follow Mini Market


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: