Ένα δημοτικό σχολείο στην Βασιλεία με διασκεδαστικούς χώρους μάθησης στους διαδρόμους

Κάποια σχολεία του εξωτερικού τα ζηλεύω. Όταν σήμερα, άφησα τα παιδιά μου στο προαύλιο του δικού μας, σκέφτηκα πως αυτό που κοιτούσα, τα παιδιά στην αυλή να ξανασυναντιούνται μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν είναι πια αυτονόητο. Κι έτσι, σχεδόν συγκινημένη για την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας να φερθούμε φυσιολογικά σε μια αφύσικη ζωή, έψαξα επί τούτου να βρω ένα σχολείο που θα με εμπνεύσει και θα με κάνει να νιώσω καλύτερα. Ελπίδα.

Το σχολείο που βρήκα είναι ένα δημοτικό στην Ελβετία, στην πόλη Βασιλεία και το project αφορά τρεις διαδρόμους του.

Το ελβετικό design studio ΖMIK τους μετέτρεψε σε ευέλικτους χώρους μάθησης, σχεδιασμένους έτσι ώστε να προάγουν μια αίσθηση ευεξίας. Ω μα κοιτάξτε αυτές τις εικόνες.

Οι διάδρομοι ονομάστηκαν Learingn Scapes και εκτείνονται σε τρεις ορόφους του σχολείου St. Johann στη Βασιλεία.

Οι πολυλειτουργικοί χώροι αποτελούν μια σύγχρονη αίθουσα διδασκαλίας έξω από τις τάξεις. Βασίζονται στη φιλοσοφία που θέλει τους μαθητές να έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν οι ίδιοι πως θέλουν να μάθουν. Εξυπηρετούν πολλούς τύπους παιδαγωγικής: από ομαδικές ασκήσεις έως ατομική εργασία και από μάθηση βάσει δραστηριοτήτων έως ανάγνωση και συζητήσεις.

Κάθε διάδρομος χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές ζώνες: δύο βεστιάρια, δύο χώρους μάθησης και έναν κεντρικό χώρο αναψυχής. Κάθε χώρος μάθησης αποτελείται από διαδραστικά στοιχεία όπως σκαλοπάτια, κύβους, τσουλήθρες. Όλα τα στοιχεία είναι πολυλειτουργικά. Μπορείς να κάνεις ισορροπία στην ξύλινη επιφάνεια αλλά μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και ως γραφείο. Μπορείς να απομονωθείς στα δωματιάκια ή να τα χρησιμοποιήσεις για reading nook με τους συμμαθητές σου.

Όλα τα στοιχεία κατανέμονται σε διαφορετικά επίπεδα με σκαλοπάτια και κεκλιμένες επιφάνειες που όλα μαζί σχηματίζουν ένα χώρο εξερεύνησης για τα παιδιά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί αλλά και οι ομπρέλες στην οροφή βοηθούν στην ηχομόνωση του χώρου έτσι ώστε να μειώνεται ο θόρυβος στο υπόλοιπο κτίριο.

Το σχολείο αυτό αποδεικνύει ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές στους ήδη υπάρχοντες χώρους των σχολείων και μάλιστα αναδεικνύοντας τους. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι ένα παλιό ιστορικό κτίριο που χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 σε νεοαναγεννησιακό στυλ!

Το λάτρεψα, εσείς;

Πηγή: DezeenΜία απάντηση στο “Ένα δημοτικό σχολείο στην Βασιλεία με διασκεδαστικούς χώρους μάθησης στους διαδρόμους”

  1. Friday Mood – MINI MARKET: kids, style and wi-fi required Άβαταρ

    […] την εβδομάδα έγραψα για αυτό το σπουδαίο σχολείο στην Ελβετία, έφτιαξα ένα χαριτωμένο εκτυπώσιμο για τα courier που […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: