Υπάρχουν αξιόλογα βιβλία και υπάρχουν σημαντικά βιβλία. Το Ψηλά τις καρδιές του Μαξίμ Λέο, που κυκλοφορεί στα ελληνικά στη σειρά testimonia των εκδόσεων Δώμα, ανήκει και στις δύο κατηγορίες.

Ο συγγραφέας, μέσα από τις διηγήσεις τριών γενιών μιας οικογένειας που έζησε στη διαιρεμένη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πόλεμου και μετά το τέλος του, ανοίγει ένα παράθυρο στην Ιστορία και αφηγείται την πολύπλοκη ζωή των παππούδων και των γονιών του με τον πιο κατανοητό τρόπο.

Έχοντας επισκεφτεί το Βερολίνο στο παρελθόν, τώρα είδα στις σελίδες του βιβλίου ένα διαφορετικό πορτρέτο της πόλης και συνειδητοποίησα καλύτερα το πώς το τείχος καθόριζε τις ζωές τους και την ιδεολογία τους. Κι αν οι λιγοστές μου γνώσεις επί του θέματος προέρχονται από άχρωμες πηγές για την πολιτική υπόσταση της Ανατολικής Γερμανίας, με αυτή τη γραπτή μαρτυρία του Μαξίμ Λέο, κατανόησα ότι τίποτα δεν είναι μόνο άσπρο ή μόνο μαύρο.

Αν ενδιαφέρεστε για τη γερμανική ιστορία, δεν θα μπορούσα να συστήσω καλύτερο βιβλίο. Προτείνω, όμως, κυρίως το Ψηλά τις Καρδιές γιατί περιγράφει μια υπέροχη ανθρώπινη ιστορία, καταγράφοντας τις συγκρούσεις και τις ασάφειες που περιβάλλουν κάθε σημαντική ιστορική περίοδο. Οι πρωταγωνιστές της, κι εδώ, προσπαθούν να μην λυγίσουν και να κρατήσουν ψηλά τις καρδιές.

Μπορείτε να αγοράσετε άμεσα το βιβλίο εδώ.

Ευχαριστώ τις εκδόσεις ΔΩΜΑ για την παραχώρηση του βιβλίου.


Μία απάντηση στο “Ψηλά τις καρδιές”

  1. […] Τέλειωσα ένα πολύ δύσκολο βιβλίο και έγραψα για αυτό εδώ. […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: