Μπορεί το δύο χιλιάδες είκοσι ένα να μην μπήκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά η χρονιά μας κρύβει μεγάλες προσδοκίες. Ένα ελπιδοφόρο κομμάτι της είναι ότι συνεχώς κυκλοφορούν νέες εκδόσεις βιβλίων με νέους συγγραφείς ή αγαπημένους μας με καινούριους τίτλους.
Τα νέα επτά βιβλία που ξεχώρισα για την Reading List του Φεβρουαρίου είναι μυθιστορήματα, βιβλία πνευματικής ανάπτυξης, εκδόσεις αυτοβελτίωσης και ψυχολογικά εγχειρίδια.

Πριν χαθούν τα πουλιά της Charlotte McConaghy, εκδ. Μεταίχμιο: επικό και βαθύ, σπαρακτικό και λυτρωτικό, το «Πριν χαθούν τα πουλιά» είναι μια ωδή στους άγριους τόπους και σε έναν κόσμο που χάνεται, αλλά και μια ιστορία για τη δυνατότητα της ελπίδας ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, που κόβει την ανάσα.
Το φεγγάρι και οι φωτιές, του Cesare Paveze, εκδ. Μεταίχμιο: το τελευταίο μυθιστόρημα του Cesare Pavese, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1950 και χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως αριστούργημα. Ο πρωταγωνιστής, το Χέλι, την επομένη της Απελευθέρωσης, επιστρέφει στο χωριό του, ύστερα από πολλά χρόνια παραμονής του στην Αμερική και, μαζί με τον Νούτο, τον φίλο του, ταξιδεύει στους χώρους της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο όπου θ’ αναζητήσει τις παλιές, βασανισμένες ρίζες του.
Πέρα από τον δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο, του M. Scott Peck, εκδ. Πεδίο: Μια ξεχωριστή πνευματική διαδρομή που άρχισε με τον Δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο, όπου ο διάσημος ψυχίατρος Δρ Σκοτ Πεκ παρουσίασε μια νέα ψυχολογία της αγάπης και της πνευματικής ανάπτυξης. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας τις ιδέες του για τη ζωή, τον θάνατο και το νόημα της ύπαρξης. Διαβάζοντάς το, ανακαλύπτουμε ψήγματα αληθινής σοφίας – ιδέες και σκέψεις για την κοινωνία, την πραγματικότητα και τον άνθρωπο που μας ωθούν να αμφισβητήσουμε, να αναρωτηθούμε, να στοχαστούμε και να βιώσουμε τη ζωή με έναν πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, που οδηγεί στην αληθινή πνευματική ανάπτυξη.
To υπερκινητικό παιδί, του Uberto Zuccardi Merli, εκδ. Κέλευθος: Η παιδική υπερκινητικότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο το σύγχρονο παιδί ανταποκρίνεται στο «πνεύμα της εποχής». Όμως, τι είναι η υπερκινητικότητα και πώς μπορούμε να διακρίνουμε ένα ζωηρό από ένα υπερκινητικό παιδί; Γιατί ένα παιδί γίνεται υπερκινητικό; Έχει φύλο η υπερκινητικότητα; Πώς αισθάνεται το ίδιο σε σχέση με το κοινωνικό πεδίο; Πώς αναπτύσσουμε μια σχέση με ένα υπερκινητικό παιδί; Συνεχίζει να είναι υπερκινητικό κατά την εφηβεία, κινδυνεύει; Χρήζει φαρμακευτικής αγωγής; Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντώνται στο βιβλίο αυτό με σαφήνεια. Είναι ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς στον χώρο της ψυχολογίας.
Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι του Ocean Vuong, εκδ. Gutenberg: το γράμμα ενός γιου προς την αναλφάβητη μητέρα του. Ο Λιτλ Ντογκ, Αμερικανός βιετναμέζικης καταγωγής, φέρνει στο φως την ιστορία της οικογένειάς του απ’ τον πόλεμο του Βιετνάμ ως την εγκατάστασή της στην Αμερική, εστιάζοντας στη δραματική ζωή της στοργικής αλλά συχνά βίαιης μητέρας του και της ταλαιπωρημένης γιαγιάς του. Παράλληλα, ψηλαφώντας τα τραύματα του παρελθόντος αποκαλύπτει σκέψεις και πλευρές της ζωής του που η μητέρα του αγνοούσε: αγωνίες, φόβους, έναν δυνατό έρωτα. Μια ωμή αλλά βαθιά λυρική και ειλικρινής εξομολόγηση που φτάνει στη θαρραλέα αποκάλυψη συγκλονιστικών προσωπικών στιγμών.
Πως να μη χάσουμε το μυαλό μας σε μια εποχή κρίσης, της Elif Shafak, εκδ. Ψυχογιός: Αυτό το βιβλίο της βραβευμένης Ελίφ Σαφάκ είναι μια ισχυρή και εμψυχωτική έκκληση προς μια συνειδητή αισιοδοξία, βασισμένη στη δύναμη που έχουν οι ιστορίες να μας ενώνουν. Αντλώντας υλικό από τις αναμνήσεις της, η δημοφιλής συγγραφέας και ακτιβίστρια μας αποκαλύπτει πως ανοίγοντας τα αυτιά μας στις ιστορίες των άλλων θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τη δημοκρατία, τη συμπόνια και την πίστη μας σ’ ένα καλύτερο και συνετότερο μέλλον.
Κορίτσι σταμάτα να ζητάς συγγνώμη! της Rachel Hollis, εκδ. Κλειδάριθμος: Στο βιβλίο Κορίτσι, σταμάτα να ζητάς συγγνώμη! η Ρέιτσελ Χόλις, Νο 1 συγγραφέας στη λίστα των New York Times και ιδρύτρια μιας επιτυχημένης start-up, αφυπνίζει και παροτρύνει. Γνωρίζει ότι πολλές γυναίκες έμαθαν να αυτοπροσδιορίζονται στη σκιά άλλων ανθρώπων –ως σύζυγοι, ως μητέρες, ως κόρες ή ως εργαζόμενες– αντί να μαθαίνουν ποιες πραγματικά είναι και τι είναι αυτό που θέλουν. Η Χόλις εντοπίζει τις δικαιολογίες που χρειάζεται να ξεφορτωθείς, τις συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσεις και τις δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσεις για να βαδίσεις στον δρόμο της ανάπτυξης, της αυτοπεποίθησης και της πίστης στον εαυτό σου.