Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το βιβλίο «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» του Ιουλίου Βερν

Ένα μυστηριώδες θαλάσσιο τέρας περιπλανιέται στους ωκεανούς το έτος 1866 και επιτίθεται σε πλοία βυθίζοντάς τα. Η αμερικάνικη κυβέρνηση οργανώνει ειδική αποστολή για την εξόντωσή του με αρχηγό έναν Γάλλο θαλάσσιο βιολόγο. Όταν η συνάντησή τους καταλήγει σε πανωλεθρία, τα εναπομείναντα μέλη του πληρώματος συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται για τέρας αλλά για υποβρύχιο. Ο κάπτεν Νέμο, κυβερνήτης του «Ναυτίλου» τους κρατά αιχμάλωτους ενώ συγχρόνως διασχίζοντας 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα τους γνωρίζει έναν θαυμαστό υποθαλάσσιο κόσμο.

Οι 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα του Ιουλίου Βερν (κυκλοφορεί στα ελληνικά σε νέα έκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός) θεωρούνται από τις πιο συναρπαστικές μυθοπλαστικές περιπέτειες και από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ. Λέγεται, μάλιστα, πως αυτό το βιβλίο μαζί με το ‘Από τη Γη στη Σελήνη’ έκαναν τον μεγάλο Αμερικανό αστρονόμο Έντουιν Χαμπλ να εγκαταλείψει τη νομική και να ασχοληθεί με την αστρονομία και την κοσμολογία.

Σε τι ηλικίες απευθύνεται; Το βιβλίο είναι πολύ διασκεδαστικό με έντονη περιπέτεια, ιδανικά θα το ευχαριστηθούν ιδιαίτερα παιδία ηλικίας 12+.

Μπορώ να διαβάσω κι εγώ το βιβλίο; Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο βιβλίο για την παραλία. Ένα κλασικό βιβλίο που έχει γεράσει υπέροχα αφού ενώ είναι διασκεδαστικό δεν έχει χάσει την επιστημονική και λογοτεχνική του αξία.

Πόσο μεγάλο είναι το βιβλίο; Πρόκειται για ένα χορταστικό βιβλίο 560 σελίδων.

Έχει ο ωκεανός πράγματι βάθος 20.000 λεύγες; Μια από τις πιο κλασικές παρανοήσεις. Οι 20.000 λεύγες είναι περίπου 72.000 ναυτικά μίλια. Ο τίτλος του βιβλίου δεν αναφέρεται σε ένα ταξίδι σε τέτοιο βάθος αλλά σε μια οριζόντια απόσταση που «διανύθηκε κάτω από τη θάλασσα».

Ποια είναι η βασική ιδέα του βιβλίου; Ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν έγραψε τις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, ένα μυθιστόρημα περιπέτειας για τον κάπτεν Νέμο, το πλήρωμά του, τον καθηγητή Αρονάξ, τον Κονσέιγ και τον Νεντ Λαντ που ταξιδεύουν με ένα υποβρύχιο. Το βιβλίο καλύπτει πολλά θέματα όπως η απομόνωση, ο φυσικός κόσμος, η τεχνολογία και η εξερεύνηση.

Ο Ιούλιος Βερν έγραφε στα γαλλικά; Ο Βερν έγραφε στα γαλλικά αλλά τα έργα του είχαν πάντα διεθνή απήχηση. Από το 1850, τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε περίπου 150 γλώσσες, καθιστώντας τον τον δεύτερο πιο μεταφρασμένο συγγραφέα στον κόσμο. (Πρώτη είναι η Αγκάθα Κρίστι.)

Ποιος προφήτευσε την ύπαρξη των υποβρυχίων; Μα ο Ιούλιος Βερν φυσικά. Όχι μόνο προέβλεψε τα ηλεκτρικά υποβρύχια 90 χρόνια πριν την εφεύρεσή τους αλλά τα φαντάστηκε όπως ακριβώς ήταν -μακριά και κυλινδρικά. Ο Ναυτίλος στις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα περιελάβανε μια κύρια καμπίνα, συσκευές πλοήγησης, τραπεζαρία και βαρόμετρο.

Το θέλω! Μπορείς να το αγοράσεις εδώ ή αν νιώθεις τυχερός/τυχερή να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό που διοργανώνω μαζί με τις εκδόσεις Ψυχογιός στη σελίδα μου στο Facebook για την κλήρωση ενός αντιτύπου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: