Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, χρειαζόμαστε το σχολείο για να βάλει σε ένα πρόγραμμα την υπόλοιπη ζωή μας. Όσο κι αν μου αρέσει η ανέμελη ζωή του καλοκαιριού, τα ανύπαρκτα ωράρια και το γεγονός ότι περνάω αρκετές ώρες μαζί τους μέσα στην ημέρα, η επιστροφή στα θρανία κάνει καλό τόσο σε αυτά, όσο και σε μένα. Οι ημέρες της βαρεμάρας τελειώνουν, το shopping συνεχίζεται. Όμως, εκτός από τις βασικές λίστες που θα μας έρθουν σε λίγες ημέρες από τα σχολεία, υπάρχουν και άλλα ψώνια που πρέπει να γίνουν, όπως ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ.

Παλαιότερα, όταν τα παιδιά ήταν μικρά, η πρώτη μέρα στο σχολείο ήταν αγχωτική και μόνο για αυτό. Τα παιδιά μεγάλωναν υπερβολικά πολύ μέσα σε ένα καλοκαίρι και τα κολάν, τα μπλουζάκια και τα παπούτσια δεν τους έκαναν πια. Όσο περνούν τα χρόνια (και οι pre-teens αγαπούν τα φαρδιά ρούχα) δεν είναι ξεκάθαρο το πόσα ρούχα χρειάζονται ή πότε πρέπει να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους. Γίνονται περίπου σαν κι εμάς: δεν χρειαζόμαστε άλλο ένα ζευγάρι παπούτσια άλλα ευχαρίστως θα αγοράζαμε ένα.

Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash

Φέτος σκέφτηκα να αλλάξω λίγο το σκηνικό, να θέσω ένα budget, έναν προϋπολογισμό, να τους τον ανακοινώσω και να φτιάξουν τις λίστες τους μόνες τους. Είναι εκπληκτικό πόσο λιγότερα χρήματα θα ξοδέψουν τα παιδιά αν αποφασίσουν βάσει του budget και οργανώσουν τις αγορές τους με βάση αυτά που θέλουν και αυτά που χρειάζονται. Αν μεγάλωσε το πόδι μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα παπούτσια και μετά να σκεφτούμε τι θα «θέλαμε» να αγοράσουμε επιπλέον.

Η λίστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη εκτός από τον ρουχισμό (ακόμη και για τα σχολικά) γιατί πάντα υπάρχουν πράγματα που είναι απαραίτητα και πράγματα που θα θέλαμε τόσο πολύ να έχουμε αλλά μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά. Για αυτό και είναι καλό να ξεκινάμε γράφοντας πρώτα αυτά που «χρειαζόμαστε» και μετά αυτά που «θέλουμε».

Δημιούργησα ένα εκτυπώσιμο για να το δώσετε στα παιδιά να το συμπληρώσουν. Θα τα βοηθήσει να είναι υπεύθυνα για τις αγορές που θα κάνουν και να συμμετέχουν κυριολεκτικά στην οργάνωση και τη διαχείριση των οικονομικών του σπιτιού. Για να μη μιλήσω για το μαθηματικό κομμάτι και την έρευνα μέσω διαδικτύου για τις τιμές.

Μπορείτε να το κατεβάσετε εντελώς δωρεάν εδώ, όμως θα το εκτιμούσα απεριόριστα αν με «κερνούσατε ένα καφέ» στο Ko-fi.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το εκτυπώσιμο

  1. Κατεβάστε το PDF και τυπώστε το.
  2. Μιλήστε στα παιδιά για τα χρήματα που είστε σε θέση να διαθέσετε για τις αγορές τους και θέστε το bugdet.
  3. Ζητήστε τους να σκεφτούν τι χρειάζονται και τι θέλουν από ρουχισμό και άλλου είδους πράγματα πέρα από τα σχολικά είδη.
  4. Βοηθήστε τα να ψάξουν τις τιμές online (ευχαρίστως να βοηθήσω αν ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο, στείλτε μου e-mail στο minimarketgreece@gmail.com)
  5. Αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν τη λίστα ξεκινώντας από τα «θέλω», να κάνουν τους υπολογισμούς και να βρουν τι πρέπει να κάνουν για να μείνουν μέσα στο χρηματικό όριο.
  6. Κάντε τις αγορές σας δια ζώσης ή μέσω e-shop!
  7. Επιστρέψτε εδώ με ένα σχόλιο ή κάντε με tag στα social για να δω πως σας φάνηκε.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: