7 τρόποι που θα σας κάνουν να διαβάζετε περισσότερα βιβλία

Όλοι μας έχουν τόσο λίγο ελεύθερο χρόνο ή τουλάχιστον νομίζουμε ότι έχουμε, προσπαθούμε να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και την οικογένεια και να διατηρούμε το σπίτι σε μια ευπρεπή κατάσταση. Όμως, αν υπήρξαμε βιβλιόφιλοι στο παρελθόν, αυτό που μας λείπει πραγματικά για να χαλαρώσουμε είναι ένα καλό βιβλίο. Γιατί καλό το Instagram, τα reality shows και το Netflix αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα κουλούριασμα στον καναπέ διαβάζοντας.

Το πιο δύσκολο κομμάτι όμως δεν είναι να βρεις τον χρόνο, αλλά να βρεις το βιβλίο εκείνο που θα σε κρατήσει «αιχμάλωτο» και θα σε κάνει να θέλεις να μην το αφήσει από τα χέρια σου. Με τους παρακάτω 7 τρόπους, τους οποίους έχω θέση εδώ και καιρό σε εφαρμογή για να ανακαλύπτω τα επόμενα αναγνωστικά μου ταξίδια, θα τα καταφέρετε πολύ καλά και η TBR (to be read) λίστα σας δεν θα αδειάζει ποτέ.

Βρείτε το στυλ βιβλίων που σας αρέσει

Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστεί να ρίξετε μια ματιά στα βιβλία που σας αρέσουν και έχετε διαβάσει ήδη. Προτιμάτε γυναίκες συγγραφείς; Ρεαλιστική μυθοπλασία; Μήπως αυτοβιογραφίες; Θέλετε ιστορίες με γενιές που εναλλάσσονται; Γοητεύεστε με ιστορικά μυθιστορήματα; Με ήρωες εφήβους; Ειδύλλια; Ρομαντικές ιστορίες; Θρίλερ με φανταστικά πλάσματα ή αληθινούς εγκληματίες; Σκεφτείτε τι σας άρεσε στα ήδη αγαπημένα σας βιβλία και αναζητήστε βιβλία με τα ίδια στοιχεία. Μπορείτε να ζητήσετε συστάσεις από το αγαπημένο βιβλιοπωλείο ή να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Διαβάστε κριτικές στο Goodreads, το Readerly και το Storygraph

Τώρα που ξέρετε περίπου τι ψάχνετε, κάντε στοχευμένες αναζητήσεις στο Goodreads, το Readerly και το Storygraph. Θα χρειαστεί να κάνετε εγγραφή και να κατεβάσετε το αντίστοιχο app ή να παρακολουθείτε την σελίδα από έναν explorer. Εμένα θα με βρείτε στο Goodreads εδώ.

Ακολουθήστε στα social media βιβλιοφιλικούς λογαριασμούς που αγαπούν το στυλ βιβλίων που σας ταιριάζει

Το Instagram, το Tik Tok, το YouTube και φυσικά το Facebook είναι γεμάτα με ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και διαβάζουν μανιωδώς είτε λόγω επαγγέλματος, είτε από καθαρή αγάπη. Συχνά στα χέρια τους έρχονται νωρίτερα από την αγορά τα νέα βιβλία και το να βρείτε τα προφίλ που σας ταιριάζουν είναι αληθινός θησαυρός. Ακόμη και για το ίδιο βιβλίο να μιλήσουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι θα πουν άλλα πράγματα. Το θέμα είναι εσείς με ποιον έχετε κοινά στα αναγνωστικά σας ενδιαφέροντα. Ή μήπως είστε έτοιμοι να ανοίξετε πανιά για το άγνωστο;

Στο Facebook θα σας πρότεινα φυσικά τις κοινότητες του so much reading και της Don’t Ever Read me που προσωπικά μου ταιριάζουν πολύ. Στο Instagram την Τρελοτουρίστρια στον λογαριασμό για τα βιβλία και την Athanasia The bookfairy και την Tostaki που έχουν πάντα ενδιαφέρουσες προτάσεις. Θα χαρώ να μου γράψετε στα σχόλια αγαπημένους σας λογαριασμούς που ταιριάζουν με τα βιβλία που αγαπάτε. Προσέξτε, τις νέες κυκλοφορίες μπορείτε να τις μάθετε και από αλλού. Στα Social media θέλουμε να ακολουθούμε ανθρώπους που διαβάζουν πραγματικά τα βιβλία πέρα από τα οπισθόφυλλα. Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε και τους αγαπημένους σας συγγραφείς. Εγώ ακολουθώ τον Jonathan Coe στο Twitter και μάλιστα είχα και μια μικρή συνομιλία μαζί του όταν το τελευταίο του βιβλίο ήρθε στο σπίτι μου με ταξί εν μέσω lockdown.

Το να ακολουθείτε τους αγαπημένους σας συγγραφείς δεν θα σας κρατά απλώς ενήμερους για τα βιβλία που ετοιμάζουν. Συχνά οι ίδιοι μιλούν και συστήνουν άλλα βιβλία που διαβάζουν και είναι πιθανό να απολαύσετε κι εσείς. H Hannah Kent, η συγγραφέας των best seller Έθιμα Ταφής και οι Καλοί είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Πάντα δημοσιεύει μυθιστορήματα που διαβάζει και πιστεύει ότι θα απολαύσουν και οι θαυμαστές των δικών της βιβλίων. Πρόσφατα πόσταρε το Η θλίψη είναι ένα πράγματα με φτερά (που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις) και το Folk (δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά).

Γεμίστε τα feed σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμάτες με εικόνες βιβλίων από άτομα των οποίων τις προτάσεις μπορείτε να εμπιστευτείτε και δεν θα μείνετε ποτέ χωρίς πρόταση για διάβασμα.

Μη νιώθετε πίεση να διαβάσετε τα ευπώλητα

Ως ένας άνθρωπος που συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους, θα σας πω ότι τα ευπώλητα είναι ένα μεγάλο θέμα. Το marketing θα τα κάνει να είναι παντού, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, στο bookstagram, θα γίνουν bestseller, θα σας κάνουν πλύση εγκεφάλου και θα αγχωθείτε. Αν πιστεύετε ότι δεν θα σας ταιριάξουν, σας επιτρέπω να μη τα διαβάσετε. Αφήστε όλους τους υπόλοιπους να τα λατρέψουν. Από την άλλη αν είστε fan του Fitzek, πώς να αντισταθείτε στο νέο του βιβλίο ή όταν όλοι μιλούν για τον Καστανάνθρωπο ή τις καταιγιστικές επιτυχίες της Sally Rooney, πώς να κάνετε τα στραβά μάτια; Αν αυτά τα βιβλία σας ελκύουν τότε πάρτε τα οπωσδήποτε, αλλά ποτέ μην διαβάσετε κάτι επειδή το διαβάζουν όλοι οι άλλοι.

Ακολουθήστε τη στήλη Βιβλία του Mini Market Greece

Δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. Αν είστε εδώ τυχαία όμως, μπορώ να σας καθοδηγήσω σχετικά. Γράφω και παρουσιάζω βιβλία που διάβασα άλλα και βιβλία που θέλω να διαβάσω, προσπαθώ να τα ομαδοποιήσω, να τα μαζέψω ανά διάθεση, ανά θέμα, κάπως να φτιάξω ένα mood που θα καλλιεργήσει το διάβασμα με μια δόση lifestyle και ινσταγκραμικής διάθεσης. Όμως βαθιά μέσα μου διαλέγω όλα όσα μου κάνουν κλικ και ξέρω πως μια ζωή δεν φτάνει για να διαβάσω όλα τα βιβλία που θέλω.

Μη νιώθετε άσχημα για το DNF

Θα έχετε διαβάσει σίγουρα το hashtag #dnf σε βιβλιοφιλικά προφίλ. Όταν ξεκινάς ένα βιβλίο και δεν το τελειώνεις είναι DNF, δηλαδή didnt’ finish. Παλαιότερα δύσκολα άφηνα βιβλίο αδιάβαστο ακόμη κι αν δεν με ενθουσίαζε. Όμως επειδή πλέον ο χρόνος μου είναι πολύτιμος δεν θέλω να τον σπαταλώ σε βιβλία που δεν μου ταιριάζουν. Τα αφήνω και αρχίζω άλλο, έτσι σίγουρα θα διαβάσω περισσότερα και πιο ταιριαστά βιβλία σε μένα.

Ξεκινήστε διαβάζοντας τουλάχιστον 50 σελίδες από το νέο βιβλίο

Παρόλαυτα δίνω πάντα μια ευκαιρία στο βιβλίο μήπως και μπω στο νόημα αργότερα. Για αυτό και προσπαθώ να διαβάσω τουλάχιστον 50 σελίδες με την πρώτη πριν αποσπάσω την προσοχή μου σε κάτι άλλο. Είναι αρκετές ώστε να κατανοήσω τη δομή, να γνωρίσω τους χαρακτήρες και να έχω μια περιέργεια για τη συνέχεια.

Photo by Haley Truong on Unsplash

Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε e-shop συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι, εάν επιλέξετε να αγοράσετε το προϊόν που συνδέεται εδώ, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, θα κερδίσω μια μικρή προμήθεια. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίζετε με αυτόν τον τρόπο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: