4 βιβλία για να μιλήσετε στα παιδιά για τη θρησκεία (ακόμη κι αν δεν είστε θρησκευόμενοι)

Η θρησκευτική ταυτότητα είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κατανοούν τον εαυτό τους και ένα καλό βιβλίο είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν τους συνανθρώπους τους.

Είτε έχετε παιδιά που κάνουν ερωτήσεις για διαφορετικές θρησκείες στις οποίες δεν είστε σίγουροι πώς να απαντήσετε είτε θέλετε τα παιδιά σας να γνωρίσουν τις πολλές παγκόσμιες θρησκείες (και τους ανθρώπους τους που θα συναντήσουν στο μέλλον στη ζωή τους) αυτά είναι τέσσερα βιβλία για τις θρησκείες που θα βοηθήσουν πολύ.

Υπάρχει Θεός; Τα μεγάλα θέματα της θρησκείας: Τα παιδιά ρωτούν – οι ερευνητές απαντούν, Συλλογικό έργο, εκδ. Κέδρος: Τα παιδιά κάνουν τις καλύτερες ερωτήσεις!

– Από πού προέρχεται ο κόσμος;
– Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο Θεός υπάρχει στ’ αλήθεια;
– Γιατί οι άνθρωποι κάνουν τόσο κακό ο ένας στον άλλο;
– σχύουν αυτά που γράφει η Βίβλος;
– Γιατί υπάρχουν διαφορετικές θρησκείες;
– Πού κατοικεί ο Θεός;
– Και γιατί ερχόμαστε στον κόσμο, αφού πρέπει κάποια στιγμή να πεθάνουμε;

Στο βιβλίο αυτό δεκαπέντε ερευνητές από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία απαντούν με τρόπο κατανοητό στις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το Θεό και τις θρησκείες. Γράφουν ό,τι μπορεί να ειπωθεί από επιστημονική σκοπιά πάνω σε αυτές. Και εκφράζουν και τις δικές τους σκέψεις, τα ερωτήματα που εγείρονται και στους ίδιους.

Ένα βιβλίο που μπορούν να διαβάσουν παρέα παιδιά και γονείς, να το συζητήσουν και να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές της θρησκείας.

Μπορείτε να το αγοράσετε εδώ.

Πώς τον λένε τον Θεό σου; των Jan von Holleben Jane Baer-Krause, εκδ. Μεταίχμιο: Πού χρησιμεύει η θρησκεία; Ποιος την εφεύρε; Τι είναι η αίρεση; Οι ιεροί πόλεμοι είναι καλοί πόλεμοι; Ποιος επινόησε το σύμπαν; Πόσο χρονών είναι ο Θεός; Τι είναι αμαρτία; Ένα βιβλίο που απαντάει με ευθύτητα και ειλικρίνεια σε κάθε ερώτηση σχετικά με όλες τις θρησκείες του κόσμου. Γιατί δεν υπάρχει γυναίκα Πάπας; Γιατί οι αγελάδες είναι ιερές για τους ινδουιστές; Γιατί οι Εβραίοι δεν τρώνε ζελεδάκια, και τι ακριβώς είναι η μετενσάρκωση; Κι ο Βούδας ήταν στ’ αλήθεια τόσο χοντρός; Χριστιανισμός, ιουδαϊσμός, ισλαμισμός, ινδουισμός και βουδισμός. Πέντε διαδεδομένες θρησκείες, δεκάδες παιδικές απορίες! Η συγγραφέας και το επιτελείο της από θρησκειολόγους δίνουν τις απαντήσεις σε αυθόρμητες ερωτήσεις παιδιών, με χιούμορ, προσιτή γλώσσα και εντυπωσιακές εικόνες. Ένα βιβλίο για τον πολύχρωμο κόσμο των θρησκειών, μέσα από τα μάτια των παιδιών. • Ένα βιβλίο που απαντάει με ευθύτητα και ειλικρίνεια σε κάθε ερώτηση σχετικά με όλες τις θρησκείες του κόσμου. • Εξηγεί με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο εύλογες απορίες των παιδιών για τον αντιφατικό και άγνωστο κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν. • Μαθαίνει στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να σέβονται τη διαφορετικότητα, όπου τη συναντούν. • Αντικειμενικά εξηγεί τον πυρήνα κάθε θρησκείας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την πίστη όσο και την επιστήμη.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

για λίγο μεγαλύτερα παιδιά

Μικρή ιστορία της θρησκείας του Richard Holloway, εκδ. Πατάκη: Ο Ρίτσαρντ Χόλλογουεϋ εξιστορεί ολόκληρη την ιστορία της θρησκείας –από τις απαρχές της θρησκευτικής πίστης μέχρι τον 21ο αιώνα– με ένα αίσθημα βαθύτατου σεβασμού και με απόλυτη προσήλωση στην ακρίβεια.
Απευθυνόμενος σε πιστούς και μη, και ιδίως στους νέους, ενθαρρύνει την περιέργεια και την ανοχή, αναδεικνύει τις λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις, διερευνά τον χώρο του μυστηρίου και αποκαθιστά με ψυχραιμία το αίσθημα περί της αξίας της πίστης.

Ο συγγραφέας εξετάζει επίσης την προέλευση της θρησκευτικής πίστης, την αναζήτηση νοήματος σε όλη την πορεία της ιστορίας, τη γοητεία που ασκούν σήμερα η σαϊεντολογία και ο δημιουργισμός, τα κίνητρα της θρησκευτικής βίας, το εχθρικό κλίμα ανάμεσα σε θρησκευόμενους και κοσμικούς και άλλα πολλά.

Ο Χόλλογουεϋ αποδεικνύεται ένας πολύτιμος οδηγός, γεμάτος ανθρωπισμό και ενσυναίσθηση, οξυδερκής και διεισδυτικός, στο ταξίδι μας μέσα από τη διαχρονική σημασία της πίστης και την επίδραση που έχει ασκήσει στην ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

στα αγγλικά

Hats of faith της Medeia Cohan: Το Hats of Faith είναι μια απλή και εντυπωσιακή εισαγωγή στο κοινό έθιμο των θρησκευτικών καλυμμάτων κεφαλιού. Με φωτεινές εικόνες και ένα προσεκτικό κείμενο, αυτό το στοχαστικό βιβλίο εμπνέει κατανόηση και γιορτάζει τον πολιτισμικά ποικιλόμορφο σύγχρονο κόσμο μας.

Θα το βρείτε εδώ.

Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε e-shop συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι, εάν επιλέξετε να αγοράσετε το προϊόν που συνδέεται εδώ, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, θα κερδίσω μια μικρή προμήθεια. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίζετε με αυτόν τον τρόπο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: