Ένας παιδικός σταθμός στην Πράγα που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να απαλύνει το άγχος αποχωρισμού

Το αρχιτεκτονικό γραφείο με το ευφάνταστο όνομα No Architects έχει ενσωματώσει πολλά παράθυρα, διάφορα μέρη για να κρυφτείς και διαφορετικά επίπεδα σε αυτό το φιλόξενο νηπιαγωγείο στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα.

Το Malvína Day Nursery βρίσκεται στην περιοχή Karlin της πόλης, καλύπτει 130 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου ως μέρος ενός μεγαλύτερου νηπιαγωγείου. Παλαιότερα ήταν χώρος γραφείων και σήμερα ο παιδικός σταθμός εξυπηρετεί μικρά παιδιά ηλικίας από εννέα μηνών έως δύο ετών.

Το ζητούμενο για την εταιρεία No Architects ήταν να μετατρέψει τον χώρο σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά θα αισθάνονται ασφάλεια, δίνοντάς τους συγχρόνως την ελευθερία να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους.

Τα γραφεία και οι καρέκλες σε τρία διαφορετικά μεγέθη επιτρέπουν στα παιδιά κάθε ηλικίας και ύψους να παίζουν εύκολα μαζί, ενώ παιχνίδια μικρής κλίμακας που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων είναι κρυμμένα γύρω από το χώρο.

Ο χώρος διαθέτει μεγάλα παράθυρα, φωτεινά μπλοκ χρώματος με ανοιχτόχρωμα φινιρίσματα, για να τονιστούν σημαντικά σημεία όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα ντουλάπια και οι χώροι παιχνιδιού.

Όλα σχεδιάστηκαν για να είναι εύκολα ορατά και προσβάσιμα, έτσι ώστε οι καθημερινές λειτουργίες να μπορούν να βελτιστοποιηθούν και οι φροντιστές να περνούν περισσότερο ωφέλιμο χρόνο με τα παιδιά.

Για τα παιδιά που δυσκολεύονται να αποχωριστούν από τους γονείς τους, οι αρχιτέκτονες εγκατέστησαν παράθυρα κοντά στις εξόδους όπου μπορούν να τους αποχαιρετήσουν ενώ κρατιούνται από τους φροντιστές τους.

Μια ανοιχτή κουζίνα επιτρέπει στα παιδιά να παρατηρούν τη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού πριν δειπνήσουν στον πάγκο της κουζίνας για να δημιουργήσουν μια πιο «συλλογική εμπειρία».

Τα παιδιά μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε σνακ από τον κάτω πάγκο της κουζίνας, εάν πεινούν εκτός των καθορισμένων ωρών γευμάτων και σνακ.

Άλλα παιχνιδιάρικα χαρακτηριστικά, όπως τσουλήθρες και κρησφύγετα ενθαρρύνουν την εξερεύνηση.

Ένας ήσυχος χώρος ύπνου περιλαμβάνει μια σειρά από κούνιες για τα μικρότερα παιδιά και μια σειρά από χαλάκια για τα μεγαλύτερα.

πηγή: dezeen

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: