Τα συναισθήματα ρέουν και αλλάζουν όπως… το ποτάμι!

Στα νερά ενός ποταμού αντανακλώνται οι λόφοι που περιβάλλουν το σπίτι του Ρόουαν, του παιδιού με τον σκύλο που ζει την παιδική του ηλικία όπως όλα τα παιδιά: ήρεμος, ταραγμένος, εξοργισμένος και μετά ήρεμος ξανά. Στον Ρόουαν αρέσει το ποτάμι ακριβώς επειδή μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Μπορούν να είναι και οι δύο ήρεμοι, χαρούμενοι ή να βρυχώνται από θυμό. Μέχρι που έρχεται ένας ιδιαίτερα σκληρός χειμώνας, με μια απώλεια που παγώνει την καρδιά του Ρόουαν. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να λιώσει το παγωμένο ποτάμι. Ακόμη κι όταν έρχεται η άνοιξη, ο πάγος παραμένει. Μια αναπάντεχη συνάντηση θα είναι αυτή που επιτέλους θα ζεστάνει την καρδιά τους.

Το καινούριο βιβλίο του Tom Percival είναι εδώ και αναφέρεται στην απώλεια ενός κατοικίδιου με τον πιο γλυκό και τρυφερό τρόπο. Μέσα από την παρομοίωση με το ποτάμι, τα παιδιά θα καταλάβουν ότι είναι εντάξει να έχουν διαφορετικά συναισθήματα. Να είναι άλλες φορές ήσυχα και ήρεμα, άλλες φορές ζωηρά και παιχνιδιάρικα και κάποιες άλλες άγρια και θυμωμένα, όπως το ποτάμι.

Το παιδικό διήγημα του Tom Percival μας διδάσκει ότι το να κάνουμε πράξεις καλοσύνης τους άλλους και τη φύση, μπορεί να λιώσει και τους τελευταίους πάγους. Η ιστορία μας καθησυχάζει επίσης για όποιον νιώθει ανασφάλεια για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του: τίποτα δεν μένει στατικό, όλα αλλάζουν, τα συναισθήματά μας ρέουν σαν το νερό στο ποτάμι και οι καταστάσεις αλλάζουν συνεχώς. Η ζωή αποτελείται από κύκλους και όλοι έχουμε «παγώσει κάποτε», γιατί όλοι μας είμαστε ένα ποτάμι. Και όλοι έχουμε έναν λόγο να χαμογελάσουμε ξανά.

Αν και τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, συνεχίζουμε οικογενειακώς να είμαστε λάτρεις των εικονογραφημένων βιβλίων και είναι πάντα αξιοσημείωτο όταν συγγραφείς χρησιμοποιούν υπέροχες εικονογραφήσεις για να εξερευνήσουν τόσο σοβαρά θέματα με τρόπους που μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά – ο Tom Percival το έκανε πάντα τόσο καλά. Ο τρόπος που παρουσιάζεται η φύση σε αυτό το βιβλίο είναι υπέροχος.

Για παιδιά από 3 ετών

Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Μπορείτε να το αποκτήσετε εδώ.

Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε e-shop συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι, εάν επιλέξετε να αγοράσετε το προϊόν που συνδέεται εδώ, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, θα κερδίσω μια μικρή προμήθεια. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίζετε με αυτόν τον τρόπο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: