Πώς να βοηθήσετε ένα 10χρονο παιδί να επιλέξει βιβλία

Θα θέλατε το 10χρονο παιδί σας να διαβάσει περισσότερα;

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αγορά βιβλίων και τις προτάσεις μου για τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 10 ετών.

Καθώς τα παιδιά πλησιάζουν στην εφηβεία, αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο σύνολο αναγνωστικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών. Αν λοιπόν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα βιβλία που τους διαβάζουν ενθαρρύνουν την ανάπτυξή τους, τότε σκεφτείτε αν έχουν κατακτήσει αυτά τα ορόσημα.

🤓 Έχουν επίγνωση της αναγνωστικής εθιμοτυπίας και συμπεριφοράς

Για να γίνει καλός αναγνώστης βιβλίων θα πρέπει να γνωρίζει τι σημαίνει αυτό. Δηλαδή να έχει πλήρη γνώση του τρόπου χρήσης των βιβλίων και να εφαρμόζει τις γνώσεις του στην ανάγνωσή τους. Θα πρέπει επίσης να μπορεί να διαβάζει από μέσα του.

📚 Ολοκληρώνουν μικρά μυθιστορήματα
Αν και κάθε βιβλίο έχει πάντα κάτι να προσφέρει, το 10χρονο παιδί σας δεν χρειάζεται να διαβάζει πλέον μόνο εικονογραφημένα βιβλία. Μπορεί να διαβάζει μικρά μυθιστορήματα με ελάχιστες εικόνες ή και καθόλου. Μπορεί πλέον να οραματιστεί αυτό που διαβάζει και έτσι να αναπτύξει πλούσιο λεξιλόγιο.

✨ Κατανοούν τι διαβάζουν
Τα 10χρονα δεν χρειάζονται επεξηγήσεις για ό,τι διαβάζουν. Μπορούν από μόνα τους να κατανοήσουν το νόημα αυτών που έχουν διαβάσει και να κάνουν τις δικές τους ερμηνείες. Τώρα είναι η ώρα να τα μυήσετε σε πιο σύνθετες ιστορίες και να ενθαρρύνετε την κριτική σκέψη.

✒️ Αναλύουν και συνοψίζουν
Το 10χρονο παιδί σας τώρα μπορεί να αναλύσει διαφορετικές οπτικές γωνίες του κείμενου που διαβάζει. Είναι επίσης σε θέση να διατυπώσει τη δική του κριτική και να αναδιατυπώσει την ιστορία, με τα δικά του λόγια. Οπότε ζητήστε του να σας μιλήσει για τις ιστορίες που του αρέσουν.

🍊 Κατανοούν διαφορετικές μορφές
Τα βιβλία δεν είναι πανάκεια. Τα 10χρονα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ιστορίες σε διαφορετικές μορφές, όπως με ήχο, σε βίντεο, online. Μην φοβηθείτε λοιπόν να παρουσιάσετε κι άλλες μορφές ιστορίας, όπως τα podcast για παράδειγμα.

📔 Κατανοούν τα διαφορετικά είδη
Το 10χρονο παιδί σας μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει κάθε είδους ιστορία, από μυθοπλασία μέχρι ποίηση και βιογραφίες. Για να τα βοηθήσετε προτείνετέ τους ένα ευρύ φάσμα ιστοριών για να απολαύσουν.

🚏 Προσδιορίζουν τα τμήματα μιας ιστορίας
Τα 10χρονα μπορούν να συλλάβουν διαφορετικά στοιχεία ιστοριών. Αυτό περιλαμβάνει χρόνο, τόπο, πλοκή, συγκρούσεις, κορύφωση, αφήγηση και επίλυση. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους μυήσετε σε συναρπαστικά είδη βιβλίων όπως η φαντασία, η περιπέτεια, το μυστήριο και η επιστημονική φαντασία.


Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές προτάσεις με νέα και παλαιότερα βιβλία που θεωρώ ιδανικά για τα δεκάχρονα παιδιά.

Ο ένας και μοναδικός Ιβάν της Katherine Applegate, εκδ. Ψυχογιός: Αυτό το βιβλίο με την υπέροχη εικονογράφηση βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Την ιστορία αφηγείται ο Ιβάν — ένας γορίλας που έχει περάσει 27 χρόνια σε ένα γυάλινο περίβλημα σε ένα εμπορικό κέντρο. Έχει συνηθίσει τους ανθρώπους και δεν του λείπει καθόλου το σπίτι. Όλα αλλάζουν όταν γνωρίζει τη Ρούμπι, ένα μωρό ελέφαντα που μόλις αιχμαλωτίστηκε. Η άφιξή της τον αναγκάζει να ξανασκεφτεί τη ζωή και τη φύση του. Αυτή η συγκινητική ιστορία θα δώσει στα 10χρονα παιδιά μια νέα οπτική για τα ζώα και τη φύση.

Τα Ταππεράκια πολεμούν (μεταξύ τους), του Geoff Rodkey, εκδ. Πατάκη: Μια ιστορία αντιπαλότητας μεταξύ αδελφών μέσα από εικόνες από τη ζωή τους. Τα 12χρονα δίδυμα, η Κλόντια και ο Ρις είναι αντίπαλοι. Ένα πράγμα που μοιράζονται είναι η αποφασιστικότητά τους να κερδίσουν τον …πόλεμο. Όταν η μάχη τους εξελίσσεται, οι δυο τους πρέπει να ξανασκεφτούν γιατί τσακώνονται και τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς: η νίκη ή η αδελφική σχέση;

Είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων, οπότε υπάρχουν περισσότερα αν το 10χρονο παιδί σας το λατρέψει.


Νίνα: Η ιστορία της Νίνα Σιμόν της Traci N. Todd, εκδ. Πατάκη: Η όμορφη λυρική αφήγηση της πρωτοεμφανιζόμενης Τρέισι Ν. Τοντ, που τη ζωντανεύουν τα καθηλωτικά χρώματα του πολυβραβευμένου  Κρίστιαν Ρόμπινσον, είναι η εμπνευσμένη και μοναδική ιστορία της μικρής Γιουνίς, που, όταν μεγάλωσε έγινε η διάσημη μουσικός Νίνα Σιμόν. Αναδεικνύει την τολμηρή, προκλητική και πολύ σημαντική κληρονομιά της που παραμένει ζωντανή ως τις μέρες μας, θυμίζοντάς μας πως χρειάζεται να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για δράση και γεμάτοι ελπίδα!

Πρόσφυγας του Alan Gratz, εκδ. Ελληνικά Γράμματα: ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν τα παιδιά που πλησιάζουν στην εφηβεία για να καταλάβουν το τι βιώνουν οι πρόσφυγες. Τρεις ξεχωριστές ιστορίες σχετικά με τον εκτοπισμό από τη χώρα σου, την φυγή και τον κίνδυνο. Η πρώτη αφορά ένα νεαρό Εβραίο αγόρι που δραπετεύει από τη ναζιστική Γερμανία με ένα πλοίο για την Κούβα. Η δεύτερη για ένα κορίτσι από την Κούβα τη δεκαετία του ’90 που καταφεύγει με μια αυτοσχέδια σχεδία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, είναι μια ιστορία για ένα αγόρι από τη Συρία, του οποίου το σπίτι βομβαρδίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το κορίτσι που ήπιε το φεγγάρι, της Kelly Barnhill, εκδ. Πατάκη: ένα παραμύθι για μια καλή μάγισσα που σώζει τα εγκαταλελειμμένα μωρά της πόλης, ένα από τα οποία υιοθετεί και ονομάζει Λούνα. Είναι επίσης η ιστορία της μαγικής μητέρας του μωρού, μιας κακής μάγισσας που τρέφεται με τη θλίψη, ενός ξυλογλύπτη που θέλει δικαιοσύνη και πάνω απ’ όλα, ενός κοριτσιού που ονομάζεται Λούνα που μεγαλώνει και γίνεται ένας καταπληκτικός άνθρωπος.

Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου της Bradley Brubaker Kimberly, εκδ. Παπαδόπουλος: Η 9χρονη Έιντα και ο αδερφός της ξεφεύγουν από την κακοποίηση της μητέρας τους όταν τα παιδιά υποχρεώνονται να φύγουν από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πηγαίνουν να ζήσουν με μια θλιμμένη γυναίκα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Είναι δύσκολο τόσο για τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον, αλλά σιγά σιγά και οι τρεις ανακτούν κάτι χαμένο – την ελπίδα και την αγάπη.

Το φάντασμα του Κάντερβιλ του Όσκαρ Ουάιλντ, εκδ. Μεταίχμιο: Η κλασική κι αγαπημένη ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ, με αγωνία, χιούμορ αλλά και ειλικρινές συναίσθημα για το τι τελικά μπορεί να σημαίνει να είσαι φάντασμα, αλλά και για το ποιο είναι το πραγματικό νόημα του φόβου και της αγάπης. Όλοι το ήξεραν ότι το κάστρο του Κάντερβιλ ήταν στοιχειωμένο. Όμως αυτό καθόλου δεν αποθάρρυνε την οικογένεια Ότις από το ν’ αγοράσει το κάστρο, αφού κανείς τους δεν πίστευε στα φαντάσματα. Ούτε, φυσικά, τα φοβόταν. Γι’ αυτό και η ζωή του γέρικου φαντάσματος του Κάντερβιλ θα γίνει πραγματικά δύσκολη εξαιτίας αυτών των διαφορετικών ανθρώπων.

Ο θησαυρός της Βαγίας (Graphic Novel), της Ζωρζ Σαρρή, Εκδ. Πατάκη: Μια παρέα παιδιών περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Αίγινα. Εκεί τους επισκέπτεται μια οικογενειακή φίλη από τη Γαλλία, η οποία δουλεύει ως βοηθός ενός ψυχιάτρου στο Παρίσι. Αποστολή της είναι να ανακαλύψει κάποια στοιχεία που επαναλαμβάνει ένας Γερμανός ασθενής, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Λέξεις σκόρπιες που προσπαθούν τα παιδιά να ενώσουν για να βγάλουν νόημα. Ώσπου επισκέπτονται στη Βαγία την οικογένεια Χαλδαίου, στο σπίτι της οποίας έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Εκεί μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που οδηγεί τα παιδιά στις μέρες της γερμανικής κατοχής και σε μια αξέχαστη περιπέτεια…

Πόνι της R.J. Palaccio, εκδ. Παπαδόπουλος: Ο δωδεκάχρονος Σίλας ξυπνά μες στα μαύρα μεσάνυχτα όταν τρεις καβαλάρηδες έρχονται αναπάντεχα και παίρνουν μαζί τους τον πατέρα του. Ο Σίλας μένει πίσω αναστατωμένος, τρομαγμένος και μόνος, με εξαίρεση την παρουσία της μόνιμης συντροφιάς του, του Μίτενγουλ …που τυχαίνει να είναι φάντασμα. Αλλά όταν εμφανίζεται ένα πόνι στην πόρτα του, ο Σίλας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θα ξεκινήσει ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στα αχανή τοπία της αμερικανικής Δύσης σε μια προσπάθεια να βρει τον πατέρα του – ένα ταξίδι που τελικά θα τον συνδέσει με το παρελθόν και το μέλλον του, καθώς και με τα απροσμέτρητα μυστήρια του κόσμου γύρω του.

Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε e-shop συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι, εάν επιλέξετε να αγοράσετε το προϊόν που συνδέεται εδώ, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, θα κερδίσω μια μικρή προμήθεια. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίζετε με αυτόν τον τρόπο.

follow Mini Market

Photo by Annie Spratt on Unsplash


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: